Biënnale Noordwijk officieel gelanceerd

16 december 2022
Kunstenaars en organisatie op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst

Op donderdag 15 december is het officiële startschot gegeven voor de biënnale in Noordwijk, een buitententoonstelling die van 21 maart t/m 21 augustus 2023 zal plaatsvinden op vele verschillende Noordwijkse locaties. Het gezelschap in Het Hof van Holland werd welkom geheten door Mirjam Flik, zakelijk leider van de biënnale. De biënnale werd officieel ingeluid door wethouder Roberto ter Hark en toegelicht door curator Sandrine van Noort. Wethouder Ter Hark zei blij te zijn met de manier waarop de Noordwijkse behoefte aan kunst in de openbare ruimte ingevuld wordt: ‘Met de biënnale verrijken we de bestaande Noordwijkse kunstcollectie met nieuwe werken die passen bij ons DNA en bij wat nu actueel is. Wat we gaan zien op de biënnale is anders dan wat we gewend zijn: het biedt een breder perspectief waardoor je ziet wat beeldende kunst allemaal te bieden heeft.’  

Op de bijeenkomst werden deelnemende kunstenaars en de beoogde locaties voor hun werken bekend gemaakt. Locaties en titels zijn onder voorbehoud.

 • Will Beckers maakt zijn werk ‘Mo Cuishle’ op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.
 • Merijn Bolink presenteert ‘Scènes uit het post-antropocene II’ (voorlopige titel) in de tuin van de Witte Kerk.
 • Margriet van Breevoort verbeeldt op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst een nieuwe diersoort.
 • Gerard ten Broek presenteert zijn land art op verschillende locaties.
 • ‘De Bron’ van Delphine Courtillot is in bruikleen en zal te zien zijn bij Streekmuseum Veldzicht.
 • Lynne Leegte maakt het stijgen van de zeespiegel voelbaar met ‘Reflections’ in de Heilig Hart van Jezuskerk.
 • ‘Hinterwälder’ van Jens Pfeifer (bruikleen) zal te zien zijn op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.
 • Kunstenaarsduo SchScht (Koosje Schmeddes en Dirk Schellekens) plaatst de interventie ‘disclaimer*’ bij de Duindruppel aan de Bosweg.
 • ‘On My Way / Onderweg’ van duo Paul Vendel en Sandra de Wolf zal te zien zijn op het plein voor het Gemeentehuis van Noordwijk.
 • Het werk ‘Moeder’ van Henk Visch is in bruikleen en zal te zien zijn in de Engelse Tuin in Noordwijkerhout.
 • Beeldhouwer Josua Wechsler presenteert een installatie bij Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

 

Curator Sandrine van Noort: ‘Het onderwerp ‘Transities’ zal in deze tijd niemand verbazen. Klimaatcrisis, oorlog in Oekraïne, en vele andere crises bedreigen het bestaan van mens en natuur. Kunstenaars kunnen ons hieruit niet redden, maar wel op een andere manier richting geven aan onze toekomst.  Kunst doet een appel op onze verbeeldingskracht. En verbeelding stimuleert om buiten de gebaande paden te denken, oplossingen voor problemen te vinden of antwoorden op vragen en zo kan kunst ons als mens in deze tijd helpen nieuwe wegen te vinden om te overleven.’