Transities – kunst op geestrijke gronden

De eerste editie van Biënnale Noordwijk telde in totaal veertien kunstwerken, gemaakt door nationale en internationale, beginnende en al meer gearriveerde kunstenaars(duo’s). Alle werken zijn geïnspireerd op het Noordwijks landschap en op het zelfherstellend vermogen van mens en natuur in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Naast de nieuwe werken waren er kunstwerken te zien uit collecties van privéverzamelaars en kunstenaars.

Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur zien we overal om ons heen nu we ons bevinden in de overgang naar een nieuwe fase. We krabbelen op uit de coronapandemie, er is een oorlog gaande, het klimaat verandert. Grote onderwerpen die ons allemaal raken. Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor het specifieke landschap, de dieren en het strandleven van Noordwijk? Inherent aan organismen is dat zij zich zullen aanpassen en wellicht andere vormen aannemen om te overleven. De kunstenaars die geselecteerd zijn voor de Biënnale reflecteerden hierop, creëerden bewustwording en tonen met hun werk de urgentie van het onderwerp. Tegelijkertijd bieden ze ook mogelijkheden en nieuwe perspectieven voor de toekomst. Want de natuur en de mens passen zich altijd weer aan en herstellen om te overleven.

Randprogramma
Om de Biënnale een nog dynamischer karakter te geven en een breder publiek aan te spreken, is in samenwerking met lokale initiatieven een randprogrammering opgezet. Dit programma bestond uit een expositie van lokale kunstenaars en vele andere initiatieven. Kijk hier voor een overzicht.

Lees meer over Transities – kunst op geestrijke gronden