Lynne

 Leegte

Meer weten? Lees hier ons interview met Lynne.

Het werk van Lynne Leegte (1965) draait om universele thema’s als vergankelijkheid, afscheid en dood, maar raakt ook aan de rol van troost en schoonheid. Ze is op zoek naar een alom aanwezige, tijdloze stilte, een gevoel van weemoed en bezinning. De werken vinden hun oorsprong in haar dagelijks leven en directe omgeving. Alledaagse en tijdloze familiare voorwerpen die haar al jaren vergezellen staan symbool voor haar verhaal. Persoonlijk, maar toch universeel omdat zij ze plaatst in een nieuwe context, vertaalt in een nieuw materiaal. Of het nou een foto is, een sculptuur of een installatie. Het materiaal ontspringt organisch uit het idee.

Leegte heeft al op verschillende bijzondere locaties installaties gerealiseerd. Vaak in architectonisch en inhoudelijk unieke bouwwerken, die van zichzelf al dwingend en bepalend waren. Haar installaties zijn bedoeld als een interventie. Het doel is om steeds zo dicht mogelijk bij het fysieke- maar ook het functionele karakter van het gebouw te blijven. Worden de sculpturen op schaal 1:1 naar model gemaakt, bij installaties op locatie verandert er op dat gebied weinig. Ramen herhalen zich in een ander materiaal, stoelen blijven stoelen alleen nu op een onverwachte plaats. Stijl, sfeer, kleur en geschiedenis worden meegenomen in de ontwerpen. Hiermee zoekt ze naar een monumentale verstilling die aansluit bij het interieur maar ook vragen oproept en zo innerlijk voor verwarring kan zorgen.

Lynne Leegte: ’transformation’

 

“Met mijn installatie Reflection voor de Heilige Hart van Jezus Kerk in de Zilk wil ik de suggestie van de reflectie op water oproepen, als een raam met uitzicht naar een andere staat van zijn. Het werk verbeeldt het moment dat het wassende water de kerk heeft bereikt en wij de wereld alleen nog van onder water kunnen aanschouwen. Het kunstwerk nodigt uit tot contemplatie, tot een moment van bezinning om uiteindelijk een hogere staat van bewustzijn te bereiken.”

 

Foto’s: Eelkje Colmjon

Audio
Reflection NL
Reflection EN
Reflection DE